Tuesday, January 23, 2018

Bericht 152

Bericht 152 van het forum.
23 Januari 2018.

Persbericht:
"Op maandag 22 januari, 2018 vond een Buitengewone Algemene Vergadering (BAV) plaats van Stichting Platform Israël (SPI).
Op deze vergadering werd unaniem besloten SPI te ontbinden.  De juridische adviseur van SPI werd belast met de procedurele aangelegenheden, die inherent zijn aan ontbinding van een stichting.
In deze taak zal de juridische adviseur worden bijgestaan door drie afgevaardigden van de leden van SPI, die door de BAV unaniem werden benoemd:
Paulinka Kreisberg,  voorzitter Nini Czopp en namens Nini de afgevaardigde in het bestuur van SPI.
Marthi  Hershler, voorzitter Ajalah-Israël en namens Ajalah de afgevaardigde in het bestuur van SPI
André Boers, voorzitter van het Centrum voor onderzoek naar de Geschiedenis der Joden in Nederland (CRDJ) en namens CRDJ  afgevaardigde in het bestuur van SPI.
De Rasham Ha’amutot (het Israëlische equivalent van de Kamer van Koophandel) heeft op 22 augustus in een brief aan SPI laten weten, dat hij het dossier van SPI heeft doorgestuurd naar de “afdeling handhaving der wet en controle” van de Rasham Ha’amutot, een afdeling van het Israëlische Ministerie van Justitie. De Rasham heeft in zijn brief te kennen gegeven tot ontbinding te adviseren wegens gebreken in de wettelijk verplichte rapportage door SPI besturen in de jaren 2014 tot en met  2016, wegens het niet naleven van de doelstellingen van SPI, zoals omschreven in de statuten van SPI en wegens “verdenking van overtreding van artikel 33 (a) (2) en 34 (c) : onwettige verdeling van winsten.
Het triumviraat, dat door de BAV werd benoemd de juridische adviseur te assisteren, zal met name tot taak hebben nauw samen te werken met de Rasham in zijn onderzoek.
Namens de leden van SPI,
Marthi  Herhsler      Paulinka Kreisberg    André Boers."

Giora Nevo komt met overwegingen ten aanzien van aftreden van leden van een bestuur:
"Mag ik even iets rechtzetten: was altijd ervan overtuigd dat wanneer men een nieuwe commissie (ועד) opricht met de verschillende vrijwilligers, dat die personen pas na goedgekeuring door de algemene vergadering aangenomen worden.
In dit geval maakt het niets uit of men een vrijwilliger is of aangesteld door een organisatie, de verantwoording is hetzelfde.
 In dit geval is het onmogelijk om ontslag van een formeel aangestelde commissie te nemen wanneer het de vrijwilliger uitkomt – dat is enkel mogelijk via de AV.
Het lijkt me de logica zelve dat men zich als vrijwilliger opstelt voor een opdracht anderen te helpen en wanneer iemand commentaar heeft en er niet mee akkoord gaat dan daarom even de sleutels terug te geven. Dat is te gemakkelijk en onverantwoordelijk.
Groeten,
Giora Nevo  -  Protea baHar,  Moshav Shoresh."

[Ik weet niet of Giora gelijk heeft, en of het aftreden pas in werking gaat als de AV zich daarover heeft uitgesproken. (E)].

Bericht uit de Hoogeveensche Courant: Nieuwlande - Begin mei verschijnt het boek ‘Het geheime dagboek van Arnold Douwes, Jodenredder’. Het is geschreven door Johannes Houwink ten Cate en Bob Moore en wordt uitgegeven door uitgeverij Boom. Het boek, dat 204 pagina’s telt, verschijnt zowel in het Nederlands als in het Engels.
Het origineel bevindt zich in het NIOD.

Chaya Brasz geeft informatie over de komende ontmoeting met Dr. Regina Grüter van het Nederlandse Rode Kruis:

Ontmoetingen met het Nederlandse Rode Kruis
Chaya Brasz
"Op het gedrag van het Nederlandse Rode Kruis tijdens en na de Tweede Wereldoorlog is veel kritiek geweest. De organisatie had vervolgde Joden en politieke gevangenen, zowel in de concentratiekampen als bij en na hun terugkeer in Nederland, in de steek gelaten. Het deftige Haagse Hoofdbestuur nam tegenover de bezetter een meewerkende houding aan, maar lokale Rode Kruisafdelingen en vrijwilligers leverden vaak wel goed werk, ook met gevaar voor eigen leven. Zo ontstond een gevarieerd beeld, maar de vele slachtoffers van het Rode Kruis-beleid en het door het Rode Kruis getoonde onbegrip, zijn blijven zitten met veel gevoelens van onmacht en woede. 

"Dr. Regina Grüter kreeg als onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie de opdracht er onderzoek naar te doen en een boek over te schrijven. Dat is in Nederland enkele maanden geleden verschenen: Kwesties van Leven en Dood, Het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog. Dit boek wordt ook in Israel gepresenteerd door dr. Grüter zelf, begeleid door een delegatie van het Rode Kruis uit Nederland. De organisatie hiervan ligt in handen van de Irgoen Olei Holland. De delegatie wenst in gesprek te komen met mensen die persoonlijk hiermee te maken hebben gehad, c.q. de nadelen ervan hebben ondervonden.. Contact hierover verloopt via de afdelingen van de Irgoen Olei Holland en de ontmoetingen zullen plaatsvinden voor
Netanya/Sharon op 5 maart in Herzlia,
in Jeruzalem op 6 maart om 19:00 uur en in
Haifa op 7 maart.
"In het verleden was het zeer moeilijk om gegevens via het Rode Kruis te krijgen. Dat is nu voorbij. De cartotheek van de Joodse Raad is inmiddels gedigitaliseerd en via een speciale website van het Joods Cultureel Kwartier bereikbaar. Via de website kun je een afspraak maken voor een bezoek aan het Kenniscentrum van het Joods Historisch Museum in Amsterdam om de kaarten in te zien van iedereen die tijdens de bezetting is geregistreerd bij de Joodse Raad of zelfs een copie ervan bestellen. Dit geldt natuurlijk ook voor mensen die na de oorlog zijn geboren en de kaarten van hun eigen, grotendeels omgebrachte, familieleden willen bekijken. Wie niet naar Nederland wil of kan reizen, kan het allemaal vanuit huis doen in overleg met het Kenniscentrum via mail: kenniscentrum@jck.nl
Ook de link is zeer de moeite waard: https://www.jck.nl/nl/longread/joodse-raad-cartotheek
"





No comments:

Post a Comment