Thursday, December 1, 2016

Bericht 85



Bericht 85 van het forum.
1 december 2016.

In vele Nederlandse kranten werd er aandacht besteed aan de promotie en het nieuwe boek "Kille Mist", betreffende het nederlandse notariaat gedurende en na de tweede wereldoorlog, binnenkort in handelseditie bij Uitgeverij Boom, van de historicus Raymond Schütz:

Het merendeel van de notarissen in Nederland was in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij de verkoop van huizen van Joden. Dat blijkt uit het eerste grote onderzoek naar het notariaat tijdens de bezetting waarop rechtshistoricus Raymund Schütz maandag 28 nov. promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Werden andere beroepsgroepen als de politie, burgemeesters en de advocatuur wel onderzocht, het notariaat bleef onderbelicht. Schütz schreef er het boek Kille Mist over. De historicus toont aan dat het hoofdbestuur van de Broederschap der Notarissen een spilfunctie had bij de doorverkoop van Joodse huizen. Volgens hem was er van een voorliefde voor het nationaalsocialisme nauwelijks sprake. Wel lichtte het hoofdbestuur de globale anti-Joodse maatregelen nader toe in het Correspondentieblad, het orgaan van het notariaat. Dit gebeurde mede onder druk van de leden die snelle en goede informatie verlangden over de uitvoering van de maatregelen van de bezetter. (Ontleend aan de journaliste Pauline Broekema). Er is een deal gemaakt tussen notarissen en de minister van Justitie om hen niet te vervolgen, als de beroepsgroep als geheel een bepaald bedrag afstond. Dat is gebeurd. En daarom is het hele verhaal van de notarissen in de Tweede Wereldoorlog en het Joodse onroerend goed onder het tapijt geveegd. Zestig procent van het verdiende geld, volgens Schütz naar schatting 1 miljoen gulden, werd in een fonds gestort en ging vervolgens naar het Joods Maatschappelijk Werk en de Stichting 1940-1945.
Op 27 november vond de traditionele Cleveringa-lezing plaats in Jeruzalem. 150 aanwezigen kwamen samen voor een geanimeerde receptie aangeboden door de Nederlandse ambassade, gevolgd door de bijeenkomst, waar welkomstwoorden werden gesproken de organisatoren, André Boers (het Centrum voor Onderzoek van de Geschiedenis van het Nederlandse Jodendom, die ook de avond leidde), Ephraim Eisenmann (IOH), de Nederlandse Ambassadeur Gilles Beschoor Plug (gedeeltelijk in het Ivriet!), de vertegenwoordiger van de Leidse Alumni Moshe Rozenberg, en als gast Prof. J. Houwink ten Cate (van het NIOD, die de Nederlandse bevolking ietwat ontluisterde van de heersende mening, ook in Nederland, dat die grotendeels uit heldhaftige verzetsstrijders bestond). Alle sprekers gaven de eer die hem toekomt aan Prof. Rudolph Pabus Cleveringa voor zijn bijzondere en moedige toespraak in 1940 voor de Leidse studenten. De centrale lezing werd gehouden door Prof. Jürgen K. Zangenberg uit Leiden over zijn jarenlang durende opgravingen in Horvat Kur, vlak bij het meer van Kinnereth. Ik vond zijn verhaal over de zware stenen 'zetels' met pootjes in de opgegraven synagoge heel interessant, en een mozaiek met de naam van de goede gever (?), maar een uitgebreid verslag over deze opgraving ligt iets buiten het formaat van het forum, en hopelijk is daar meer over te vinden in de volgende Aleh. Daarenboven is er een belofte voor een rondleiding door Prof. Zangenberg on site voor IOH-leden bij het volgende opgravingsseizoen (zomer). En misschien mogen leden van het centrum ook mee, maar die organisatie is niet met name genoemd; dus dat moeten we nog even regelen. E.
De Aleh zoekt nog steeds een secretaris/secretaresse. Deze functie zou vervuld moeten worden door een actief persoon, hoofdzakelijk met organisatorisch talent om vijf keer per jaar in enkele twee- tot drieweekse spurten de Aleh klaar te krijgen voor opmaak, druk en verzending. Het is dus geen vaste baan, maar een bijbaan. Enige kennis van Nederlands is wel nodig, maar dat hoeft beslist niet op literair niveau. Het belangrijkste is het vlot coördineren van activiteiten. De candidaat hoeft geen ervaring in het uitegeversvak te hebben. Wie iets relevants te melden heeft kan dat doen aan het secretariaat van de Aleh, ioh@netvision.net.il , of direct aan het forum.
De uitkering van AOW in de door Israel bezette gebieden blijft nog steeds een onderwerp in de Nederlandse pers (NRC-Handelsblad). Wie meent ten onrechte minder uitkering te krijgen dan hem toekomt kan zich wenden tot de IOH of rechtsreeks tot de SVB.



No comments:

Post a Comment