Tuesday, May 9, 2017

Bericht 116

Bericht 116 van het forum.
9 mei 2017.

De documentaire over A. Roet laat de inzenders niet los, en hier zijn nog twee meningen, die juist in dezelfde richting sturen. Daarna zullen we de discussie sluiten.

Ben Noach:
"Een beetje mosterd na de maaltijd. Wat ik mis zowel in de film als in de reacties van de critici, dat er een duidelijk verschil is tussen Amsterdam en de Mediene, en de statistieken van de onderduikers bewijzen dat. Het gaat niet om zwart of wit maar om grijs, daarin zijn er ook schakeringen, en dat van Amsterdam helt zwaar over naar diep donkergrijs in vergelijk met het algemene reddingspatroon van Nederland. Wat dat betreft heb ik begrip voor de rancunes van Avraham Roet -  als Amsterdammer - het proletariaat van Amsterdam werd in totaal weggevaagd, daar kan je niet omheen. 
Als Deventers jongetje lagen mijn onderduikkansen (geen picnic overigens) anders,
in de eerste periode bij een boer die voordien Palestina pioniers van de Deventer
Vereniging had gehad, in de tweede periode bij een goede collega-vriend-buur van mijn vader.  
Voor een Amsterdams jongetje waren de kansen om het te overleven heel wat minder geweest, zo niet nihil. Veruit de meeste Amsterdammers hadden dergelijke contacten niet, zeker niet bij het proletariaat. 
Ik ben daarom van mening dat deze schakering (Amsterdam tegenover de Mediene)
zowel in de kritieken als in de film naar voren had moeten komen.
            Ben."

En Herman Braaf:
"Voorop gesteld dat ik  persoonlijk de uitzending op channel 10 niet heb gezien, wil ik niettemin mijn adhesie betuigen met Frits Cohen, inzake zijn standpunt  t.o.v. het zogenaamde anti-semitisme in Nederland gedurende - en voorafgaande aan de bezettingsjaren, welke in die uitzending naar voren kwam. Uit mijn herinnering van voor- en gedurende de oorlogsjaren '40 - 45 was er hooguit van een beperkt  stedelijk anti-semitisme sprake, waarbij in bepaalde exclusieve clubs, zoals roeiverenigingen of tennisclubs, aan Joden geen lidmaatschap werd toegestaan. Anderszijds stelde de Amsterdamse bevolking zich met de Februari-staking duidelijk op met met leuzen als:’Blijf met je rotpoten van onze rot Joden af’, waarvan de fatale gevolgen bekend zijn. In de mediene, (elk gebied buiten de grote steden) waar ik ben geboren en opgegroeid, was er van anti-semitisme nauwelijks of geen sprake. In tegenstelling tot de grote steden onderhield de Joodse bevoking aldaar uitstekende sociale contacten op vrijwel elk terrein met  plaatselijke activiteiten, waarbij in mijn woonplaats (Hoogeveen) een bekend Joods zakenman in de gemeenteraad zitting had. Nimmer heeft ons gezin, voor– of na de oorlogsjaren, een of andere vorm van anti-semitisme ondervonden. Persoonlijk stel ik mij achter het bekende standpunt van Eli Wiesel z.l. waarbij hij stelt dat wereld’s onverschilligheid inzake het racisme, specifiek tegen Joodse bevolkingen, een groter gevaar inhoudt dan het antisemitisme zelf. Het laatste kan nog met alle middelen worden bestreden, terwijl het eerste zelf ‘ingevuld’ dient te worden. Herman."

Aankondigng:
Op donderdag 18 mei organiseert Yad Vashem, in samenwerking met het Centrum voor  de Studie van het Nederlandse Jodendom, een symposium ter gelegenheid van de uitgave van vier oorspronkelijk Nederlandse boeken in Ivriet-vertaling, waaronder Amor Fati.
Het symposium wordt gehouden in het Ivriet en vindt plaats in de Constantiner Hall in YV om 09:30. Meer informatie is te vinden op de websites van de betreffende organisaties.

De Israelisch-Nederlandse advocaat Jacob Houdijk is zo vriendelijk om ons er aan te herinneren dat Nederlanders die behalve hun Nederlandse paspoort nog een reisdocument bezitten, vooral hun Nederlandse paspoort niet moeten laten verlopen, want ze kunnen hun Nederlandse rechten kwijt raken. Hij stuurde daarom een "passport reminder" rond, die u tijdig waarschuwt om al uw passpoorten niet te laten verlopen. Houd er rekening mee bij het instellen van uw 'reminder' dat het verkrijgen van een Nederlands pasoort tenminste een maand duurt, en mogelijk nog wat langer!



     




No comments:

Post a Comment