Wednesday, March 1, 2017

Bericht 103



Bericht 103 van het forum.
1 maart 2017.

Beste Eldad, Hierbij een bericht voor het komende Nedforum.  Natuurlijk ook mijn gelukwensen met de 100ste editie.  Eerlijk gezegd, had ik  niet verwacht, dat je de 100 zo snel zou halen..... 
Twee vragen/opmerkingen: 
1.  Ik heb geen zin/geduld om het accountantsrapport te lezen.  In het kort: zijn er malversaties gepleegd of erger  OF is er gewoon heel slordig en onzuinig omgegaan met de fondsen? 
2.  Regenten.  Deze “betiteling” zit mij al lang niet goed.  Wie is een regent en wie is er een vrijwilliger die zijn goede tijd geeft aan de verschillende organisaties welke besturen nodig hebben?  In onze Nederlandse organisaties hebben wij geen regenten, alleen maar vrijwilligers waarvan sommigen dit inderdaad zo leuk vinden, dat ze zo lang mogelijk aan blijven en daardoor de indruk van regenten geven.  Regenten heeft een nare bijsmaak en stamt uit een andere tijd.  Je geeft met die benaming de vele vrijwilligers, die onbaatzuchtig hun plicht menen te doen een klap in hun gezicht. B.v. zijn chaverim zoals Andre Boers en de broeders Eisenmann regenten?? 
Even goede vrienden,
vr. gr.
Frits Cohen.

Tot nu toe zijn we niet zo ver dat er van malversaties gesproken kan worden. De accountants melden onduidelijkheden die verder onderzoek wenselijk maken.
Regenten: we hebben het over gebrek aan openheid en neiging tot onnodige  geheimzinnigheid. Ik ga geen punten geven per persoon. Eldad.

Annelien Kisch herinnert ons er aan dat in het Tel Aviv museum voor kunst een expositie van een kunstenares wordt gehouden, die zelf geen Nederlandse is maar tegenwoordig werkt in Amsterdam en genoeg Nederlands is om door de Mondriaanstichting gesteund te worden, en de opening vond plaats op 17 februari door de Nederlandse ambassadeur. Fiona Tan werd geboren in Indonesië; de tentoonstelling heet: Geography of Time, en loopt tot 24 juni.

Een deel van ons publiek is hier vast in geinteresseerd:
Terezin Diary van Alisa Ehrmann-Shek.
Uitgegeven door Beit Thersienstadt.
Het dagboek beslaat de periode oktober 1944 tot de bevrijding van het getto.
Alisa was 17 jaar oud toen ze werd gescheiden van haar vriend, een fervente zionist,
die haar op het hart drukte alles wat ze beleefde en zag gedurende haar gevangenschap op te schrijven. Ze schreef haar dagboek in het Duits, met Hebreeuwse letters. Ze tekende en schilderde daarnaast vele impressies, waarvan een deel ook in dit boek is opgenomen. Het dagboek is uitgegeven in het Ivriet; er komt mogelijk een Engelse editie.
Na de bevrijding bouwde Alisa met haar vriend, die na vele omzwervingen weer terugkeerde naar Tsjechoslowakije, een nieuw leven op. Zij kwamen op aliya.
Het dagboek werd door haar kinderen gevonden na haar dood, en is nu uitgegeven door Beit Theresienstad met behulp van crowdfunding.
Voor meer informatie: Beit Theresienstadt, Givat Haim Ichud, Israel,

            M.P. Emek Hefer, Zip 3893500,

            Tel. 04-6369515.

            e-mail: info@bterezin.org.il.

 


De faculteit voor geesteswetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv heeft de Nederlandse schrijfster Anna Enquist te gast op 23 maart tussen 16:00 en 19:15 in het Gilman-gebouw op de campus.

No comments:

Post a Comment